Trabzon Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Rize’de çeşitli ziyaretlerde bulunarak bölgede son yıllarda gelişme gösteren turizm konusunda yapılması gerekenler ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.
Ziyaretlere TİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çavga’nın yanı sıra Yönetim kurulu üyeleri Metin İnan, Selim Yavuzyılmaz, Dernek üyeleri Alahattin Şahin, Mustafa Kalaycı ve danışma kurulu üyeleri Coşkun Eruz ve Sercan Erol katıldı. Heyet, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, TÜMSİAD Rize Şubesi ve Rizem Derneği’ni ziyaret etti.
Ziyaretlerin ardından değerlendirmelerde bulunan TİSAD Başkanı Murat Çavga, “Doğu Karadeniz bölgesi Gürcistan sınırından başlayarak Ordu’nun doğusundaki Melet çayına kadar uzanan mükemmel doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile son yılların turizmde cazibe merkezi olmuş bir bölgedir. Ülkemizin en çok yağış alan bölgesi olma özelliğine sahip bölgemiz bu özelliği ile doğal güzellikler bakımından ülkemizin en zengin bölgesidir Bölgemizin ana gelir kaynakları çay, fındık ve balıkçılık olsa da son yıllarda gelişen turizm potansiyeli sayesinde turizm gelirleri de önemli artış göstermiştir. Turizm gelirlerimiz aslında hak ettiğimiz gelirlerin çok gerisinde. Turizm gelirlerinin istediğimiz seviyelere gelebilmesi için düşüncelerin söylemlere, söylemlerin de eylemlere dönüşmesi gerekiyor” dedi.
“Şehirler teker teker değil de ‘Doğu Karadeniz’ markası adı altında tanıtılmalı”
Turizmde cazibe merkezi haline gelen bölgenin planlı bir şekilde yapılanması, şehirlerin teker teker değil de “Doğu Karadeniz” markası altında koordineli bir biçimde tanıtılması ve pazarlanması gerektiğine vurgu yapan Çavga “Bu bizim hayalimiz. Bu hayalimiz ile ilgili önerilerini almak için Rize Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş’ı ziyaret ettik. Makamında 1.5 saati aşkın süre kendisine yakışır ev sahipliği ile bizleri misafir eden sayın valimizin turizm konusundaki heyecanı bizleri mutlu etti. Sayın valimizin heyecanı ile ihale aşamasına getirdiği Kaçkarlar’daki kayak tesislerinin Sit’e takılması bizleri derinden yaraladı. Kaçkarlar’ın Rize yamaçlarının planlanarak Sit ilan edilmesi fakat Artvin yamaçlarının henüz planlanmış ve sit ilan edilmemiş olması bölgesel koordinasyon ile ilgili düşüncemizin önemini bir kez daha destekledi. Rizemiz Çayı, Anzer balı markası, Kaçkarları, Fırtına Vadisi ve Ayder Yaylası gibi güzellikleri ile Doğu Karadeniz markasına çok büyük katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin en büyük kayak tesisi olma özelliğine sahip kayak tesislerinin faaliyete geçmesi ile bölge turizmine kış aylarında çok önemli bir hareketlilik kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.
Rize için alan kılavuzu sistemi önerisi
TİSAD Başkan Yardımcısı Metin İnan da ziyaretlerde yaptığı değerlendirmede “Rize STK’ları ile turizmi sahiplenmiş. Yaptığımız ziyaretlerde şehrin turizm konusunda seferber olduğunu anladık. Bizler bu ziyaretler ile bölge STK’ları arasında koordinasyonu da hedefliyoruz. İletişim halinde olan bölge STK’ları ve bölge turizmcileri, bölgemizde turizmin gelişimine güzel katkılar sağlayacaktır. Sayın valimizin bölgedeki rehber sorununun çözümü için alan kılavuzluğu sisteminin devreye sokulacağı söylemesi de bölgemiz turizmi için sevindirici bir haber olmuştur” diye konuştu.
“Rize bölgemizin spor turizmi merkezi olur”
TİSAD Danışma Kurulu üyesi Sercan Erol ise yaptığı değerlendirmede “Dağcılık benim için bir aşk. Çocukluğum Kaçkar Dağları’nda geçti. Profesyonel dağcılar için Kaçkarlar çok önemli bir marka. Kaçkarlar’a özgü doğal ve ekolojik kimliği koruyarak yapılacak yatırımlar Kaçkar’ın mevcut değerine katkı sağlayacaktır. Kayak tesislerinin tamamlanması ile Rize dağcılık, kayak ve rafting sporu başta olmak üzere birçok sporun yapıldığı, spor turizmi için önemli bir il olacaktır” şeklinde konuştu.
http://www.milliyet.com.tr/tisad-baskani-cavga-dusunceler-soylemlere-rize-yerelhaber-2544003/